Despre backup-ul datelor

Ce înseamnă backup şi de ce trebuie făcut periodic?

Ţi s-a întâmplat vreodată să ţi se strice computerul şi să pierzi majoritatea documentelor stocate în el ? In lipsa unui backup, este doar o chestiune de timp pana datele vor fi pierdute.
In cazul unei firmelor, pierderea datelor este si mai grava afectand activitatea acesteia. Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii şi a ţine în siguranţă datele companiei tale este necesar să faci periodic un backup al tuturor fişierelor importante, fie ele fotografii, video-uri sau oricare alt tip de date.

Backup-ul de date reprezintă procesul de arhivare, copiere şi stocare a datelor. A face backup înseamnă a realiza o copie de rezervă a documentelor şi fişierelor, cu scopul de a preîntâmpina pierderea datelor. Backup-ul reprezintă copierea datelor,  nu mutarea acestora din calculator pe un hard extern sau copierea datelor de pe o partiţie pe alta, în cadrul aceluiaşi HDD.

Principalele cauze ale pierderii datelor pot fi defecțiunile hardware sau software, coruperea datelor, un atac al unui virus sau ștergerea accidentală a datelor.

Exista mai multe variante de backup. Cea mai simpla este urmatoarea:

Bineinteles frecventa backup-ului depinde de cat de des actualizati datele care trebuie salvate.

De exemplu, o schema de backup pentru o firma ar fi:

– backup zilnic pe un hdd
– backup saptamanal pe al doilea hdd
– backup lunar pe al treilea hdd (pastrat in alta locatie, adus la sediu numai pentu backup)