cum să mănânci sushi corect

Sushi este unul dintre cele mai rafinate și delicioase preparate din bucătăria japoneză, dar mâncatul sushi corect poate fi o artă în sine. Dacă vrei să te bucuri de această gustare cu adevărat delicioasă și să respecți tradiția și cultura japoneză, trebuie să știi cum să mănânci sushi corect. Aici vei afla toate secretele pentru a te bucura de fiecare bucățică de sushi așa cum se cuvine.

  1. Alegerea restaurantului potrivit

Primul pas în a mânca sushi corect este să alegi un restaurant japonez autentic și de încredere. De preferat, alege un local care are un maestru sushi (sushiman) cu experiență, deoarece calitatea ingredientelor și modul în care sunt pregătite și asamblate bucățile de sushi depind în mare măsură de priceperea acestuia. Caută recenzii și recomandări online pentru a găsi un loc autentic și de calitate.

  1. Respectă ritualul comenzii

Când ajungi la restaurant, este important să respecți ritualul comenzii. Poate fi tentant să comanzi toate tipurile de sushi într-un singur rând, dar este mai bine să ceri bucățile treptat. Acest lucru îi permite sushimanului să pregătească sushi proaspăt pentru tine, în funcție de preferințele tale și de ingredientele disponibile. De asemenea, este o modalitate de a savura fiecare bucățică în mod individual, în loc să le primești toate odată.

  1. Folosește ustensilele corecte

Atunci când mănânci sushi, este important să folosești ustensilele corecte. Majoritatea restaurantelor japoneze oferă betisoare (hashi) pentru a mânca sushi. Dacă nu te simți confortabil să folosești betisoarele, poți folosi mâinile, dar asigură-te că sunt curate și uscate. Niciodată nu folosi furculița sau cuțitul pentru a tăia sushi, deoarece acest lucru este considerat nepotrivit în cultura japoneză.

  1. Stinge telefonul și fii prezent

Savurarea sushi este o experiență care trebuie să fie trăită în prezent. Înainte de a începe să mănânci, stinge telefonul și concentrează-te pe experiența gustului și a texturii fiecărei bucăți. În Japonia, mâncatul este o formă de artă și o modalitate de a te conecta cu alimentele și cu cei din jur. Fii atent la detalii și bucură-te de fiecare moment.

  1. Folosește sosurile cu măsură

Sosurile precum sosul de soia și wasabiul pot să aducă o notă delicioasă la sushi, dar trebuie să le folosești cu măsură. Nu înmuia sushi-ul în sosul de soia, ci picură o cantitate mică pe partea superioară a bucății sau folosește betisoarele pentru a adăuga puțin wasabi. Gustul subtil al ingredientelor de sushi trebuie să primeze, iar sosurile trebuie să completeze gustul, nu să-l acopere.

  1. Mănâncă sushi într-o înghițitură

O regulă de aur în mâncatul sushi-ului este să încerci să-l mănânci într-o singură înghițitură, fără a-l mușca sau a-l tăia. Acest lucru poate fi un pic dificil cu bucățile mai mari, dar este considerat respectuos față de bucătăria japoneză și de maestrul sushi care a pregătit sushi-ul pentru tine.

  1. Folosește tăvița de sushi corect

În majoritatea restaurantelor japoneze, vei primi o tăviță sau o farfurie mică pentru a pune bucăția de sushi înainte de a o mânca. Nu pune sushi-ul direct pe masă sau pe farfuria mare. Folosește tăvița pentru a preveni contactul direct al sushi-ului cu suprafața mesei.

  1. Savurează textura și gustul

Atunci când pui bucăția de sushi în gură, concentrează-te pe textura și gustul acesteia. Simte cum se topește în gură și cum aromele se combină într-o experiență culinară unică. Fiecare bucățică de sushi este o operă de artă în sine, și trebuie să o savurezi cu atenție.

  1. Mâncatul de sushi cu pește crud

Dacă alegi sushi cu pește crud, asigură-te că restaurantul este de încredere și că peștele este proaspăt. Peștele crud poate fi delicios, dar poate fi și periculos dacă nu este pregătit corect. Trustează sushimanul și asigură-te că alegeți tipurile de pește care sunt potrivite pentru a fi consumate crude.

  1. Finalizează cu supa de miso și ceai verde

La finalul mesei, poți să finalizezi experiența cu o supă de miso și ceai verde. Supa de miso este un fel de ciorbă japoneză, iar ceaiul verde ajută la digestie. Acestea sunt opțiuni tradiționale pentru a încheia o masă cu sushi și te vor lăsa cu o senzație de satisfacție și relaxare.

Mâncatul sushi-ului corect este o experiență culinară minunată și respectuoasă față de cultura japoneză. Cu puțină atenție la detalii și respect față de tradiție, poți să te bucuri de fiecare bucățică de sushi așa cum se cuvine. Alege un restaurant autentic, savurează fiecare înghițitură și fii prezent în momentul prezent pentru a trăi cu adevărat această gustare cu clasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *